چه زمان و در کجا از گروت استفاده می‌ شود

چه زمان و در کجا از گروت استفاده می شود

چه زمان و در کجا از گروت استفاده می‌ شود: گروت نوعی ماده‌ی چسبنده است که از ترکیبات سیمان و ماسه ساخته شده و به عنوان ملات استفاده می‌شود گروت کاربرد‌های زیادی در صنعت ساختمان سازی دارد و اصولاً در قسمت‌هایی از ساختمان که نیاز به مقاومت بالا و ترمیم ترک با عمق زیاد باشد به کار می‌رود. یکی از دلایل مقاومت بالای گروت نسبت کم آب به سیمان می‌باشد.

یکی دیگر از نمونه‌های استفاده از گروت زیرسازی تجهیزات سنگین است. در سال ۱۹۵۰ میلادی به علت تولید استاندارد و راحتی اجرای گروت ریزی، گروت‌ها به صورت بسته‌های خشک از پیش مخلوط شده که فقط با افزودن مقدار مشخصی آب آماده مصرف می‌شوند در دسترس می‌باشند.

انواع گروت

گروت‌ها انواع مختلفی دارند و در دسته بندی‌های متنوعی قرار می‌گیرند. این دسته بندی‌ها شامل گروت منبسط شونده بر پایه‌ی سیمان، گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری، گروت اپوکسی دو جزئی یا سه جزئی و گروت آماده منبسط شونده می‌باشند.

گروت منبسط شونده بر پایه‌ی سیمان دارای مقاومت اولیه و مقاومت نهایی بسیار بالایی می‌باشد و این مقاومت بستگی به عواملی از جمله دمای آب و هوا، محیط و زمان مصرف گروت دارد. گروت منبسط شونده به شکل پودر خشک بسته بندی شده و وارد بازار می‌شود همچین زمانی که با اب مخلوط می‌شود در دو مرحله و به صورت حجمی منبسط می‌شود.

چه زمان و در کجا از گروت استفاده می‌ شود و مراحل اجرایی گروت

مرحله‌ی اول انبساط آن شامل اثر بخشی صعود گاز‌ها می‌باشد و پس از مخلوط کردن آب با مواد گروت تشکیل می‌شود و حدود ۱۵ الی ۳۰ دقیقه زمان می‌برد. مرحله‌ی دوم انبساط گروت به علت انجام واکنش شیمیایی در حدود دو تا سه روز پس از مخلوط کردن ملات شروع می‌شود.

از این رو بهترین کار این است که سریعا پس از مخلوط کردن ملات با آب، جهت دستیابی به انبساط اولیه از ملات استفاده شود. استفاده از نوع منبسط شونده سیمانی برای دماهای بالای ۱۰ الی ۴۰ درجه‌ی سانتی‌گراد مناسب می‌باشد.

گروه دوم گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری می‌باشد. این گروت دارای دو بخش رزین پلیمری و مخلوط سیمان است. بخش مایع مواد پلیمری که با سیمان مخلوط می‌شود مقاومت بسیار زیادی دارد و مهم‌ترین ویژگی این نوع از گروت اتصال قوی با زیر سازی ساختمان، مقاومت بالای کششی، خمشی و سایشی می‌باشد.

شما می توانید برای خرید انواع گروت از وب سایت پخش مصالح ساختمانی هانی با شماره های موجود تماس گرفته و سفارش خود را ثبت کنید.

مراحل اجرایی گروت

علاوه بر موارد گفته شده در خصوص گروت سیمانی اصلاح شده با مواد پلیمری این گروت ها قابلیت دارند تا نیرو‌های وارده بر خود را جذب کرده و آن‌ها را به بخش‌های زیرین انتقال دهند.

گروت اپوکسی

گروه بعدی گروت اپوکسی دو جزئی و یا سه جزئی می‌باشد. این نوع از گروت ها دربردارنده‌ی سه جز رزین اپوکسی، هاردنر پلی امین و پودر سیلیس می‌باشند. همچنین مقاومت و چسبندگی بالایی نسبت به سایر گروت‌ها دارند و از ویژگی‌های بارز این نوع از گروت‌ها مقاومت بالا در برابر حملات شیمیایی و بار‌های دینامیکی می‌باشد. به این نکته نیز باید توجه داشته باشید که جهت استفاده از اپوکسی باید هر سه جز آن با هم مخلوط شوند.

گروت‌های آماده‌ی منبسط شونده نوع دیگری از گروت ها هستند که ملات آماده بر پایه‌ی سیمان با مقاومت زیاد و انبساط کنترل شونده دارند. این نوع گروت جهت پر کردن فضای اطراف ارماتور‌ها، انکر بولت‌ها، شکاف‌ها و گودال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با ساختار ویژه و دانه بندی اجزای سازنده‌اش برای پر کردن فضای خالی زیر بیس پلیت‌ها اجرای فونداسیون‌های ماشین آلات سنگین، زیر سازی‌های فولادی و ثابت سازی ستون های پیش ساخته بسیار مناسب هستند.

به این نکته نیز توجه داشته باشید که گروت آماده منبسط شونده دارای مقاومت اولیه‌ی زیاد و قابلیت بارگذاری زود هنگام و بهره برداری سریع از سازه می‌باشد.

مزایای گروت

برای دانستن این‌که از گروت در چه زمان و کجا استفاده می‌شود ابتدا باید بدانیم که مزایای گروت چیست؟

گروت ها قابلیت رسیدن به مقاومت بالا در زمان کم دارند. قابلیت نگه‌داری آب، ملات بتنی و سیمان و عدم تفکیک سنگدانه و آب آن از یک‌دیگر همگی جز مزایای گروت می‌باشند.‌

قابلیت جاری شدن در حالت عادی، قوام یافته و سیال و روان شدن، مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالا، پر شدن کامل مکان گروت ریزی و عدم جمع شدگی قابل توجه همگی جز مواردی هستند که از مزایای گروت محسوب می‌شوند.

نکات مهم گروت ریزی

هنگام استفاده از گروت در زمان و مکان مناسب باید به موارد مهمی از جمله نکات زیر توجه داشت. ابتدا باید دانست که مکانی که قرار است گروت ریزی در آن‌جا انجام شود به طور کلی تمیز باشد و عاری از هر گونه گرد و غبار و آلودگی باشد. جهت از بین بردن گرد و غبار‌ها قبل از گروت ریزی بهترین کار استفاده از پمپ باد با فشار بالا است تا به خوبی پاکسازی صورت بگیرد.

گروت باید از یک نقطه ریخته شود تا هوا در زیر صفحه‌ی ستون حبس نشود. دمای مناسب گروت نیز باید در حدود ۵ الی ۳۰ درجه تنظیم شود. زیرا این دما بهترین دمایی است که گروت در آن به خوبی عمل می‌کند.

نقطه‌هایی که ضخامت ۱۰ الی ۱۰۰ میلی متری دارند جهت گروت ریزی مکان بسیار مناسبی می‌باشند. مهم‌ترین نکته‌ی پس از گروت ریزی نیز نگه‌داری مرطوب محل گروت‌ریزی شده است.

بیشتر بخوانید: بهترین کیفیت مصالح ساختمانی

نکات مهم گروت ریزی

چه زمان و در کجا از گروت استفاده می‌ شود و روش های آن

جهت انجام گروت ریزی روش‌های گوناگونی وجود دارد که به دو شکل گروت یا ملات خشک و گروت سیال شناخته می‌شوند. در روش گروت یا ملات خشک با کمک نیروهای تراکمی می‌توان جای‌گذاری را انجام داد. گروت سیال نیز در محل‌هایی که حفرات تقریبا مسدود می‌شوند و دسترسی به آن‌ها سخت و غیر ممکن می‌شود از این روش استفاده می‌کنند.

معمولا در این روش به علت این‌که گروت‌ها حالت روان و سیالی دارند خود به خود در حفرات جای‌گذاری می‌شوند. همچنین به طور معمول از روش دوم بیشتر برای گروت ریزی استفاده می‌شود. زیرا احتمال دارد که روش اول برای انجام جای‌گذاری طبق متود توضیح داده شده در محل مناسب نباشد.

با مطالعه‌ی این مقاله به خوبی خواهید دانست که از گروت در چه زمان و چه مکانی استفاده می‌شود. همچنین با انواع مختلف آن، روش‌های تشکیل و محل مناسب استفاده از آن نیز به خوبی آشنایی خواهید.

یافت از لطفی می‌توانید جهت دریافت لیست قیمت گروت مورد نظر خود قیمت گروت سیمانی یا انواع دیگری از آن را از شرکت‌های خرید و فروش مواد شیمیایی و گروت و سیمان جویا شوید.

به مطالعه ادامه دهید: نحوه تولید شن و ماسه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *