نحوه ساخت آجر: آجر یکی از اجسامی است که در اثر پختن خاک رس تشکیل میشود. در حقیقت برای تولید آجر با کیفیت خوب ابتدا باید خاک رس با کیفیت مطلوب فراهم شود. سپس خاک رس شناسایی شده باید طی فرایندی عمل آوری شود و پس از آن تبدیل به گل خاک رس شود تا بتوان به راحتی آنها را قالب گیری کرد.
پس از قالب گیری خشتهای خام بدست آمده را به کورههای داغ آجرپزی منتقل میکنند. پس از پخته شدن این خشتهای خام تبدیل به آجر میگردند. آجرهای فشاری از قدیمیترین ادوات ساختمانی میباشند. که به عنوان آجرهای زبره، توپر و گری نیز نامیده میشوند.
این آجرها طولی و عرضی به اندازهی ۲۲×۵٫۵ و ضخامت ۳ الی ۴ سانتی متری را دارا میباشند. چون هنگام خشت زدن با دست برای اینکه گوشههای گل و خشت در داخل قالب جاسازی شود. با دست فشار داده میشد از این رو به این آجرها، آجر فشاری میگویند.
معمولا از آجرهای فشاری در دیوارهای بالابر ساختمانها، طاق ضربی، دیوارههای حمال، جداکنندهها و حتی به صورت ابساب برای نما سازی در تعداد وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند. اما امروزه به علت وزن زیاد و مرتفع شدن سازهها تغییر کاربری پیدا کردهاند و بیشتر در فونداسیون سازی در دیوار چینی استفاده میشوند.
مراحل و نحوه ساخت آجر
برای تولید آجر با کیفیت و مرغوب باید در تمام مراحل آن کیفیت و مرغوبیت را رعایت کرد. مرحلهی اول تولید آجر تهیهی خاک رس است. معمولا جهت پخت آجر از خاک رسهای کاملا فرآوری شده و خاص استفاده نمیکنند. در واقع هنگام به کارگیری خاک رس سعی میکنند که ناخالصیهایی همچون ریشهی گیاهان در خاک، ناخالصیهای چوب و زغال را از خاک رس جدا کنند.
زیرا وجود چنین آلودگیهایی سبب میشود که هنگام پخت آجر فشاری در کوره، چنین ناخالصیهایی سبب سوختگی و ایجاد ایراد در بدنههای آجرها شود و ایجاد حفره در بدنهی آجر شود از طرفی مقاومت و استحکام آجر را کاهش میدهد.
عمل آوری خاک
عمل آوری یعنی غربال کردن خاک و عاری کردن آن از هر گونه عوامل خارجی همچون سنگهای درشت و برگهای درختان و … . در حقیقت برای عملاوری ابتدا باید خاک را هوا دهند و برای تهیهی آجرهای با کیفیت و گران قیمت خاک را میشویند و پس از خشک شدن آن را الک کرده و بعد از انجام تمامی این مراحل گل رس را تهیه میکنند. معمولا هنگام الک کردن خاک دانههای درشت و کلوخی آن نیز جدا میشود.
پودر سنگ جوشقان با کیفیت بالا یکی دیگر از محصولات مجموعه پرتلند می باشد. که می توانید با قیمت مناسب خریداری کنید.
ساختن گل برای تولید آجر
هنگام تهیهی گل رس جهت آجر پزی پس از عمل آوری خاک به اندازهی ۲۰ درصد از وزن خاک به آن اب اضافه میکنند. تا گل رس به صورت ناخالصی ایجاد شود. پس از مخلوط شدن خمیر یکدستی ایجاد میشود. همچنان آن را مخلوط میکنند تا تمامی ناخالصیهای آنها از بین برود سپس اندکی خمیر را به حالت خود رها میکنند تا کم کم آب به تمامی ذرات خاک نفوذ کند.
جهت خرید اجر به سایت مصالح ساختمانی هانی مراجعه کنید
پس از طی کردن این مراحل خمیر آماده شده باید فرایند لگد کردن یا به عبارتی مشت کردن را طی کند. در حقیقت این کار یا به صورت سنتی یا به صورت رباتیک توسط دستگاهها انجام میشود.
این کار فقط جهت از بین بردن ناخالصیهای موجود در گل انجام میشود تا به خوبی شکل گیرد. گاهی تصور میشود هر چه مقدار آب موجود در گل رس بیشتر باشد به راحتی میتوان در آن یکنواختی ایجاد کرد در حالی که وجود آب زیاد هنگام پخت آجر سبب ترک خوردگی آن میشود.
قالب گیری آجر
قالب گیری به دو روش صنعتی یا سنتی به راحتی قابل انجام است. در روش سنتی و قدیمی گل رس را با استفاده از قالب چوبی در ابعاد مورد نیاز برای ساخت آجر با دست از گل پر میکردند و با فشار سعی میکردند هیچ فضای خالی در میان قالب باقی نماند.
سپس سطح کار را صاف و صیقلی کرده و خشت ایجاد شده را جهت خشک شدن در هوای آزاد قرار میدادند. اما امروزه این مرحله به صورت اتوماتیک انجام میشود و سبب افزایش کیفیت و صاف بودن سطح آجر تشکیل شده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انواع آجر
نحوه ساخت آجر و خشک کردن خشت ها
پس از قالبگیری خشتها آنها را در هوای آزاد و در مقابل نور خورشید قرار میدهند. تا گل کمی خود را بگیرد سپس خشتها را به سمت دیگری میچینند تا قسمت دیگر خشت در معرض هوا قرار بگیرد.
در حقیقت گلهای قالب گیری شده در معرض تابش آفتاب و باد قرار میگیرند و کاملا خشک میشوند. این روش کاملا سنتی است از این رو سبب دفرمه شدن آجرها شده و گاهی نیز برای اینکه رطوبت درون خشت به طور کامل خشک شود بر روی آجر ترکهایی را ایجاد میکنند.
پختن آجر
آخرین مرحلهی نحوه ساخت آجر فشاری و تهیهی مصالح ساختمانی پخت آجر ها با استفاده از کورهی آجرپزی است. در روش سنتی پس از خشک کردن خشتها آنها را درون کورهی آجرپزی قرار میدهند. در حالی که امروزه روشهای مدرنتری نیز جهت خشک کردن آجرها وجود دارد. از جمله این که میتوان آجرها را به صورت کاملا اتوماتیک در کورههای آجرپزی عملاوری کرد.
معمولا جهت پختن آجرها از سه روش استفاده میکنند. روش اول پخت در کورههای آتش ثابت و آجر ثابت یا کورههای آجرپزی با آجر ثابت آتش رونده و نوع دیگری از آنها کورههای آجرپزی با آتش ثابت و آجر رونده هستند.
در کورههای آتش ثابت آجرها به شکل دایرهای روی هم چیده میشوند و به شکل برج آجری در میآیند. پس از چیدمان درون این برج آجری دایرهوار آتش قرار میگیرد و فرآیند پخت آجر صورت میگیرد. در کورههای آتش رونده نیز آجرها در داخل کوره چیده میشوند و آتش در درون آنها به حرکت در میآید.
بیشتر بخوانید: ویژگی های پودر سنگ جوشقان
نوع دیگری نیز به نام آتش ثابت و آجر رونده وجود دارد که آن نوع از کورهها حالت مکانیزه دارند. در حقیقت یک تونل آتش وجود دارد. که خشتهای خام از یک سو وارد کوره شده و از سوی دیگر به صورت پخته شده خارج میشوند. روند پخته شدن نیز به وسیلهی آتش ایجاد شده از طریق گاز میباشد.
کیفیت و مرغوبیت نحوه ساخت آجر
همانطور که میدانید رعایت برخی از نکات در طی مراحل تولید آجر در کیفیت بالای آن نقش موثری دارد. برخی از آجرها نیز در چنین مواردی از حساسیت زیادی برخوردارند. برای مثال آجرهای سفالی چنین مراحلی را با حساسیت بالایی میگذارنند.
اما در صورتی که تمام نکات مهم در نحوهی تولید و عملآوری آجر رعایت شود و مراحل با دقت و کیفیت بالا صورت گیرد. در نهایت مصالح ساختمانی با کیفیت و مرغوبی را خواهیم داشت که از استحکام بالایی نیز برخوردار خواهند بود.
به مطالعه ادامه دهید: فروش تیغه سفال با بهترین قیمت
بدون دیدگاه