در این مقاله از وبسایت پرتلند (پخش مصالح ساختمانی هانی)، قصد داریم مروری داشته باشیم بر مقوله پرکاربرد و نامآشنای مصالح ساختمانی و نگاهی به جنبههای مختلف آن ازجمله واردات مصالح ساختمانی و چالشهای پیرامون مصالح ساختمانی وارداتی و اینکه مانند هر مقوله دیگری دارای نقاط قوت و نقاط ضعف مربوط به خود است. ممنون که همراه ما هستید.
نگاهی اجمالی به مصالح ساختمانی
مصالح ساختمانی را که میتوانیم از مراکز مختلفی مانند مراکز ساختمانی هانی تهیهکرده و در انواع مختلفی آنها را میشناسیم ازجمله گچ و دیوار گچی و بتن و سیمان و غیره یا نام برخی از برندها یا نامها را همراه نام بعضی از آنها بیشتر میشنویم مانند پودر سنگ جوشقان، پودر سنگ سفید، سنگ ساختمانی گرانیت و غیره، در حالت کلی بهعنوان مواد و مواردی میشناسیم که در راستای فرآیندهای مربوط به ساختوساز مورداستفاده قرار میگیرند و طبیعتاً شامل طیف وسیعی از مصالح میشوند که چه در پروسههای سفتکاری، چه نازککاری، بازسازی در ساختمانها و بناهای متعدد به کار میروند. در اشاره به مصالح ساختمانی متداول میتوانیم به مصالحی نظیر سیمان، بتن، گچ، آهک، آهن، پلاستیک، بتن، چوب، فولاد و میلگرد، انواع سنگها، آجرها، گچ، کاشی و سرامیک و پانلهای مختلف، شیشهها و غیره اشاره داشته باشیم.
انواع مصالح ساختمانی
مصالح ساختمانی میتوانیم از ابعاد مختلفی تقسیمبندی نماییم؛ بهعنوانمثال ازنظر تعداد اجزای تشکیلدهنده آنها میتوانیم تحت عنوان مصالح ساده و مصالح مرکب تقسیمبندی کنیم؛ به این معنا که مصالح ساده مصالحی هستند که از ماده یکسانی تشکیل شدند و در مقابل مصالح مرکب را آن دسته از مصالحی تعریف میکنیم که دارای بیش از یک نوع ماده سازنده هستند. در اشاره به مصالح ساختمانی ساده میتوانیم به مصالحی مانند سیمان و شن و ماسه، انواع پودرهای سنگ مانند پودر سنگ جوشقان اشارهکنیم و در راستای اشاره به مصالح ساختمانی مرکب میتوانیم به مصالحی مانند بتن که متشکل از سیمان شن و ماسه و سایر افزودنیها است اشاره داشته باشیم.
از جنبههای دیگری نیز میتوانیم مصالح ساختمانی را به انواع مختلفی مانند مصالح ساختمانی سنتی متداول و نوین تقسیمبندی کنیم. همچنین میتوانیم مصالح ساختمانی را بر اساس نحوه تولید آنها اینکه در محل پروژه ساخته میشود یا در محلی خارج از پروژه مانند کارخانهها و کارگاهها و سپس به محل اجرای پروژه برای اجرا و مونتاژ حمل میشوند، به انواع مختلف مصالح ساختمانی درجا و مصالح ساختمانی پیشساخته تقسیمبندی کنیم. از دیگر انواع مصالح ساختمانی میتوانیم به دسته مصالح ساختمانی وارداتی اشاره داشته باشیم که در راستای اشاره به مصالح ساختمانی که از طریق واردات وارد کشور میشوند به کار میروند که مانند مقوله واردات در هر بعدی دارای جنبههای مختلف مربوط به خود هستند که در ادامه بیشتر با آن آشنا میشویم.
نگاهی به مزایای واردات مصالح ساختمانی و مصالح ساختمانی وارداتی
مانند مقوله واردات در موارد مختلفی، واردات مصالح ساختمانی نیز با اهداف متعددی انجامشده و جنبههای مزیتی و نیز چالشی مختلفی دارد که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم.
ازجمله مزایای استفاده از مصالح ساختمانی وارداتی میتوانیم به استفاده از مصالح ساختمانی باکیفیت، البته درصورتیکه مشخصاً مصالح ساختمانی وارداتی جزو مصالح باکیفیت بالاتر نسبت به نمونههای مشابه داخلی باشند، اشاره داشته باشیم که باعث ارتقای کیفیت سازهها و ساختمانها و بهتبع آن افزایش ایمنی و نیز افزایش ارزش آنها خواهد شد. با توجه به حساسیت و جنبههای امنیتی فرایندهای ساختوساز بسیار مهم است کیفیت و استحکام مواد مورداستفاده موردتوجه جدی قرار بگیرد.
دسترسی به مواد پیشرفتهتر یا مواردی مانند عدم دسترسی به مصالح کافی در داخل کشور یا عدم دسترسی به مصالح مرغوب و باکیفیت در موارد خاصی یا نیاز به نوع ویژهای از مصالح ساختمانی که از طریق واردات میتوانیم به آنها دسترسی داشته باشیم میتواند از دیگر جنبههای مزیتی استفاده از مصالح ساختمانی وارداتی باشد؛ اما در کنار مزایای مربوطه، مانند تمامی مقولهها مقوله مصالح ساختمانی وارداتی نیز دارای چالشها و شاید معایب مربوط به خود باشد که لازم است موردتوجه قرار بگیرد و در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم.
بیشتر بخوانید: استفاده از فناوریهای نو در تولید مصالح ساختمانی
چالشها و معایب استفاده از مصالح ساختمانی وارداتی
در اشاره به چالشهای مصالح ساختمانی وارداتی میتوانیم از موارد زیر نام ببریم که لازم است موردتوجه و ارزیابی قرار بگیرند.
از مواردی که لازم است در این خصوص مدنظر قرار دهیم، تطبیق آنها با ساختمانها و ویژگیهای فنی موردنیاز در داخل کشور و الزامات فنی پروژهها است؛ چراکه برخی از مصالح ساختمانی ممکن است با توجه به ویژگیهای کشور خاصی ازجمله شرایط جغرافیایی و آب و هوایی آنجا تولیدشده باشد و الزاماً مناسب استفاده در کشور دیگری نباشد و لازم است به این بعد توجه داشته باشیم.
از دیگر جنبههای موردتوجه در مصالح وارداتی قیمت تمامشده آنها است؛ لازم است به این نکته توجه کنیم که با توجه به نوسانات ارز و جنبهها و هزینههای دیگر شامل تعرفههای گمرکی، هزینههای حملونقل و غیره، هزینه تمامشده مصالح ساختمانی وارداتی بالاتر از مصالح ساختمانی تولیدی در داخل کشور است و لازم است این امر مورد ارزیابی قرار بگیرد که با توجه به مواردی که موردنیاز است آیا این هزینه دارای توجیه است یا قابلیت تأمین از داخل کشور را دارد و البته اگر این بعد با جنبههای امنیتی مانند ارتقای کیفیت و استحکام سازهها در ارتباط باشد قطعاً دارای توجیه است.
از دیگر چالشهای مربوط به این مصالح میتوان به روال حمل آن و پروسههای لجستیکی اشاره داشت؛ اینکه مصالح ساختمانی بتوانند با همان کیفیتی که تحویل گرفتهشدهاند به کشور مقصد برسند.
از دیگر جنبههای استفاده از موارد وارداتی ازجمله مصالح ساختمانی وارداتی کاهش تقاضا برای مصالح ساختمانی تولیدشده در داخل کشور و بهتبع آن ایجاد رکود در واحدهای صنعتی و واحدهای تولیدی در داخل کشور خواهد بود؛ بنابراین با توجه به اهمیت این مقوله و همچنین اهمیت بسیار بالای استفاده از مصالح ساختمانی باکیفیت بالا، لازم است ارزیابی جامعی انجام شود و لازم به یادآوری است که با توجه به بعد بسیار تعیینکننده کیفیت و دوام و استحکام مصالح ساختمانی، چنانچه مصالح ساختمانی و استفاده از مصالح وارداتی بهجای مصالح ساختمانی تولیدشده در داخل، بتواند کیفیت بالاتری و امنیت بالاتر و دوام و استحکام و پایداری بالاتری در سازهها ایجاد کند، طبیعتاً دارای توجیه خواهد بود.
از دیگر جنبههای استفاده از مصالح ساختمانی وارداتی میتواند در مواردی به کیفیت پایینتر آنها در مقایسه با نمونههای مشابه داخلی درصورتیکه انتخاب و ارزیابی اصولی صورت نگرفته باشد اشاره داشت.
همچنین ببینید: مصالح ساختمانی سبز: گزینهای برای آینده
جمعبندی
موارد بالا صرفاً بخشی از جنبههای مهم در خصوص مصالح ساختمانی وارداتی محسوب میشوند؛ با توجه به تعدد جوانب و اهمیت همهجانبه موضوع بهخصوص در بعد استحکام و امنیت سازهها، بنابراین بسیار مهم است قبل از هرگونه اقدام به خرید و انتخاب مصالح ساختمانی در هر پروسه ساختوساز از مشاورین دارای صلاحیت کافی استفاده کنیم.
بدون دیدگاه