استفاده از فناوری‌های نو در تولید مصالح ساختمانی

استفاده از فناوری‌های نو در تولید مصالح ساختمانی

در این مقاله قصد داریم پیرامون استفاده از برخی فناوری‌های جدید در حیطه تولید مصالح ساختمانی در صنعت ساخت‌وساز به‌عنوان یکی از اساسی‌ترین صنایع در کل جهان صحبتی داشته باشیم. مصالح ساختمانی مختلف که در مراکز مختلفی مانند مصالح ساختمانی هانی قابل تهیه و سفارش است؛ مانند تمامی صنایع مختلف در این راستا، با ارتقای فنّاوری‌های تولید مصالح ساختمانی و استفاده از مصالح ساختمانی مدرن و استاندارد و تأییدشده در امروز و آینده، در کنار بهره‌وری بالاتر پروژه‌ها به لحاظ ارتقاء کیفیت مصالح ساختمانی و به‌تبع آن سازه‌ها، شاهد تأثیرات مخرب زیست‌محیطی کمتری نیز با استفاده از روش‌ها و مصالح دوستدار محیط‌زیست خواهیم بود که در ادامه با برخی از این فنّاوری‌های مربوط به تولید مصالح ساختمانی بیشتر آشنا می‌شویم.

آشنایی با برخی فناوری‌های مدرن در تولید مصالح ساختمانی

در این بعد می‌توانیم به برخی از روش‌ها در تولید مصالح ساختمانی و همچنین برخی از مصالح ساختمانی نوین به شرح زیر اشاره داشته باشیم.

چاپ یا پرینت سه‌بعدی؛ چاپ یا پرینت سه‌بعدی در ساختمان‌سازی یکی از فناوری‌های نسبتاً نوظهور است که ممکن است در جاهای مختلف با نام آن برخورد کرده باشیم. با استفاده از این فناوری در صنعت ساختمان‌سازی و در تولید مصالح ساختمانی، می‌توانیم قطعات مختلف مصالح ساختمانی و حتی قطعات دارای طراحی‌های پیچیده را بدون نیاز به روش‌های سنتی امثال قالب‌سازی به دست آوریم.

می‌توانیم بگوییم چاپ سه‌بعدی یکی از تحولات بسیار مهم در صنایع مختلف بود و باعث ورود این فنّاوری به حیطه‌های مختلف و تغییرات اساسی در بعضی از آن‌ها شد همان‌گونه که اشاره شد با استفاده از این روش قادر خواهیم بود طرح‌های پیچیده و طراحی‌های مختلف را با آزادی عمل بیشتری پیاده‌سازی کنیم.

بتن‌های هوشمند یا مصالح بازیافتی، استفاده از مصالح نوین ساختمانی؛ از دیگر ابعاد مهم در حیطه به‌روزرسانی‌های صنعت ساخت‌وساز می‌توانیم به ورود مصالح نوین امثال بتن‌های هوشمند یا مصالح بازیافتی که باعث تغییرات بسیار اساسی در محیط‌زیست می‌توانند باشند و علاوه بر صرفه‌جویی‌های اساسی محیط‌زیست ما نیز کمک کنند نام ببریم

بتن‌های خود ترمیمی؛ از دیگر مصالح نوین در صنعت ساخت‌وساز می‌توانیم به بتن‌های خودترمیم شونده اشاره داشته باشیم که همان‌گونه که اسم آن‌ها نیز گویاست، حاوی ترکیباتی هستند که امکان تعمیر خودکار برخی از شکاف‌هایی را که به‌مرورزمان در آن‌ها ایجاد می‌شود را فراهم می‌کند.

آلومینیم شفاف؛ معمولاً با تداعی اسم آلومینیوم برای ما سازه‌های با ظاهر فلزی تداعی می‌شود؛ اما جالب خواهد بود اگر بدانیم با استفاده از فنّاوری‌های نوین و مواد جدید می‌توانیم آلومینیوم‌هایی به شفافیت شیشه تولید کنیم که دارای استحکام بسیار بالایی هستند. نام دیگر آلومینیوم‌های شفاف آلومینیوم اکسید نیترید است که می‌توانند ازجمله کاربردهای آن در آینده به ساخت پنجره‌های مقاوم در برابر گلوله یا برخی از اجزای شفاف اشاره‌کنیم.

فیبر کربن؛ فیبر کربن ازجمله موادی است که دارای استحکام کششی بالا و وزن پایین بوده در راستای تقویت سازه‌ها یا بازسازی سازه‌های قدیمی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

تولید مصالح ساختمانی با ساخت‌وساز مودولار

تولید مصالح ساختمانی با ساخت‌وساز مودولار

از دیگر فنّاوری‌های نوآورانه در صنعت ساخت‌وساز می‌توانیم به ساخت‌وساز مودولار اشاره داشته باشیم؛ به این صورت که در این فناوری اجزای مختلف مورداستفاده در ساختمان، نه در محل پروژه، بلکه در محیط‌های خارج از محل پروژه ساخته‌شده و سپس برای مونتاژ و تکمیل ساخت‌وساز به محل پروژه منتقل می‌شوند. این روش دارای مزایای متعددی است که در راستای آن می‌توان به امکان نظارت و کنترل بیشتر بر فرایند ساخت قطعات به دلیل تولید قطعات در محیط‌های با امکان کنترل بیشتر اشاره داشت. علاوه بر آن با استفاده از این روش صرفه‌جویی‌های زیادی در زمان و هزینه پروژه‌ها صورت گرفته و شرایطی از قبیل عوامل جوی روال چندانی در مراحل ساخت قطعات و تولید مصالح ساختمانی نخواهند داشت. همچنین نبأ استفاده از این روش به دلیل اینکه نیاز به نیروی کاری کمتری مشخصاً در محل اجرای پروژه‌ها خواهد بود، درنتیجه خطرات کمتری شامل آن‌ها خواهد بود و این باعث ارتقاء ایمنی پروژه‌ها می‌شود.

بخوانید درباره: مصالح ساختمانی سبز: گزینه‌ای برای آینده

عایق آیروژل یا دود یخ؛ ازجمله موادی که ورود آن‌ها به صنعت ساخت‌وساز می‌تواند باعث صرفه‌جویی در انرژی شود، می‌توانیم به عایق آیروژل که به‌عنوان دود یخ نیز آن را می‌شناسیم اشاره داشته باشیم که دارای خاصیت عایق‌بندی بسیار بالایی است

گرافن؛ گرافن ازجمله موادی است که احتمالاً در آینده در صنعت ساخت‌وساز و تولید مصالح ساختمانی مورداستفاده قرار بگیرد و بتواند باعث ایجاد سازه‌های سبک‌تر و مقاوم‌تر شود.

مواد بیومیمتیک؛ مواد بیومیتیک ازجمله مواد دیگری هست که ورود آن‌ها به دنیای ساخت‌وساز و مصالح ساختمانی می‌تواند باعث بروز تغییرات شگرف در این عرصه شود. در حالت کلی مواد بیومیتیک را در قالب موادی که ویژگی‌های فیزیکی یا شیمیایی مواد طبیعی را الگوبرداری کرده‌اند، می‌شناسیم؛ به‌عنوان‌مثال می‌توانیم از بتن بیومیمتیک صدف‌های دریایی  یا شن و ماسه نیسانی و غیره در قالب ماده‌ای که از قدرت استقامت و مقاومت صدف‌های دریایی الگوبرداری شده است نام ببریم.

مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM)

این فنّاوری، یکی دیگر از فناوری‌های نو در حیطه تولید مصالح ساختمانی است. مدل‌سازی اطلاعات ساختمان باعث ایجاد تحولی عظیم در صنعت ساخت‌وساز شده است؛ به این نحو که از طریق این فنّاوری سازندگان می‌توانند به اطلاعاتی دقیق در مورد اجزای مختلف ساختمان دست پیداکرده و قابلیت دسترسی و قابلیت اشتراک‌گذاری مؤثر آن‌ها فراهم می‌شود که این امر باعث کاهش بروز خطا در اجرای پروژه‌های مختلف و ساخت قطعات شده و از هدر رفت منابع مختلف و هزینه‌ها جلوگیری کرده و در کنار آن باعث طراحی و مدل‌سازی دقیق‌تری می‌شود.

در مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM)، در هر جنبه از فرایند ساخت اطلاعات و شرح دیجیتالی آن ارائه می‌شود و باعث بهینه‌سازی پروژه‌ها و مدیریت بهینه در تمامی جنبه‌ها و ارتقاء کیفیت ساخت و همین‌طور افزایش جنبه‌های ایمنی و پیش‌بینی خطرات می‌شود.

مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (BIM)

استفاده از فناوری واقعیت مجازی

از دیگر فناوری‌های نوین در حیطه ساخت‌وساز می‌توانیم به واقعیت مجازی اشاره داشته باشیم. واقعیت مجازی یا شبیه‌سازی را می‌توانیم فرایندی تعریف کنیم که محیط طبیعی را با شبیه‌سازی واقعی جایگزین می‌کند و در راستای تطبیق بیشتر دنیای دیجیتال با دنیای واقعی از الگوهای مدرن هوش مصنوعی استفاده می‌کند و با توجه به اینکه فعالان حیطه معماری می‌توانند برای دیدن نتایج طرح‌های خود نیازی به الزاماً رندرها نداشته باشند و با بهره‌گیری از تجهیزاتی مانند هدست خود را درون طرح‌های خود ببینند، طبیعتاً باعث تسهیلاتی در معماری می‌شود. واقعیت مجازی در جنبه‌های مختلف معماری از مفهوم‌سازی طراحی تا توسعه و نظارت و ارائه‌ها و مدل‌سازی اطلاعات ساختمان می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد به‌خصوص انواع سنتی آن‌ها مانند انواع آجرها از قبیل آجر فشاری خاوری به‌عنوان نوعی پرکاربرد از آجرها است.

 

موارد بالا بخشی از فناوری‌های مدرن در تولید مصالح ساختمانی و مصالح ساختمانی پیشرفته بودندغ لازمه استفاده از هر نوع مصالح ساختمانی در درجه اول دارا بودن استانداردها و مجوزها و تأییدیه‌های مربوطه به لحاظ فنی و الزامات مختلف بوده و بعد دیگر توجه به مقوله ایمنی کارکنان؛ به‌طوری‌که علاوه بر تجهیزات پوششی پیشرفته و رعایت اصول ایمنی کار، با آموزش آن‌ها بتوانند استفاده صحیحی داشته باشند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *